Her er de bedste fiskespots

Findes der noget bedre end at opdage en uopdaget hotspot? Og findes der noget værre end at se den blive ødelagt? Sådan er det lige gået med en fin plads i Limfjorden ved Lemvig.

Her fandt min fiskemakker i foråret en stor muslingebanke lige på grænsen til det dybe vand. Forleden lå der en email i postkassen om, at et stort fjols havde været inde over pladsen og skrabe efter østers! Selvfølgelig ulovligt og på den hårde facon, der efterlod bunden som et månelandskab. Der må ikke skrabes efter østers eller muslinger på mindre end 3 meter vand.

Fjolset her var inde på det helt lave vand, så han til sidst gik på grund. Desværre var jeg ikke hjemme, så jeg kunne fotografere det, da makkeren ringede. En lokal fisker havde for et par år siden held af at få tilladelse til at skrabe østers, men det kostede ham en mindre formue at nå så langt, og han har kun adgang til meget begrænsede områder, hvor han på skånsom vis (med håndredskaber) kan fiske østers. Og så kommer sådan en idiot og spolerer et helt område for de næste sæsoner.

Sidste vinter fandt jeg en fantastisk flot muslingebanke ved Struer. Jeg kunne vade ved siden af den meget langt ud i fjorden, så den burde kunne være i fred. Men nej, en dag fandt jeg resterne i form af ren sandbund med enkelte muslinger spredt ud over området. Igen – der må ikke skrabes efter muslinger på mindre end 3 meter vand.

I år havde vi regnet med at få et fint fiskeri efter multer inde ved Lemvig havn, hvor der sidste år var en del multer inde. I år har vi ikke set dem. Hvad det skyldes, ved jeg ikke, men det hjælper i hvert fald ikke, at en lokal fisker tager for sig af retterne ved bl.a. Cheminovas kølevandudløb.

Han tager nemlig mange! Og jeg har helt sikre meldinger om multeflokke på over 100! Fiskeriet foregår ved, at han omringer flokken med dobbelt net (de kan finde på at springe over første forhindring), hvorefter han fra modsatte side skræmmer dem ud i garnene. Kilopris: 80 kr.! Det foregår tidligt om morgenen, før der er risiko for at blive opdaget, og jeg tør vædde på, at det foregår med den bedste samvittighed i verden.

Det er nemlig sådan herude vestpå, at mange såkaldte brugere af naturen betragter enhver regel eller fredning som et overgreb mod deres personlige frihed. Hvad skal man stille op med den slags? Man kan selvfølgelig afsløre ulovlige fangstmetoder, men det kræver noget fodarbejde. Alt for meget til at gøre nogen forskel.

I “Plan for fremtidens fiskeri i Limfjorden” er multen kun nævnt i en lille parantes i et lille afsnit om andre arter. Var det ikke på tide at se lidt på multen også. Eller skal nye arter have pels og være indført kunstigt for at være bevaringsværdige…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *